Digioppikirjojen sisällön tulostaminen on kiellettyä tekijänoikeuslain nojalla.

Uusi käyttäjä?

Sulje

Kirjaudu sisään

Sisään kirjautuminen epäonnistui! Yritä uudelleen

Unohditko salasanasi?

Uusi käyttäjä? Rekisteröidy tästä!

Siirry kirjaan saamallasi koodilla:

DIGIOPPIKIRJA.fi   >   Ohjeet

Yleinen vai koulun oma kirja?

Kirjojen tekstisisältö on sama, mutta koulun omassa kirjassa voidaan käydä keskusteluja. Jos painettu kirja ja sähköinen kirja on ilmoitettu kirjalistoissa vaihtoehtoisina, usein yleinen kirja riittää. Digioppikirjan ylläpito voi muuttaa ostoksen tarvittaessa yleisestä koulun omaan.

Miten Opintoverkon sähköinen ja painettu kirja eroavat toisistaan?

Kirjojen luku- ja kappalejako on sama, ja kappaleiden perusteksti ja osa lisäteksteistä ovat samoja. Painetuissa kirjoissa on enemmän lisätekstejä kuin digioppikirjoissa, mutta digioppikirjoihin voidaan päivittää sellaisia uusia lisätekstejä, joita painetussa kirjassa ei ole. Digioppikirjoissa on tekstiin liittyvien videoihin ja sivustoihin ohjautuvien linkkien kautta saatavilla laajasti tietoa lisätekstien aiheista. Painettu kirja toimii tarvittaessa laajana lukemistona esimerkiksi kirjoittamaan aikoville. Painetussa ja sähköisessä kirjassa on osin erilaiset kaaviot ja jäsennykset. Etenkin psykologiaa ja uskontoa ylioppilaskirjoituksissa kirjoittamaan aikovia suositellaan ostamaan painettu kaikkien kurssien kirja, koska siinä on kuvattu kurssien läpi kulkevat teemat sekä ilmiöt, siinä on enemmän lisätekstejä ja painetussa kirjassa on marginaaleissa runsaasti kirjan sisäisiä viittauksia. Painetut kirjat toimivatkin lisälukemistona digioppikirjoille, etenkin kirjoittamaan aikoville.

Miten Digioppikirja toimii?

Kun olet rekisteröitynyt palveluun ja olet ostanut kirjan/luet ilmaista kirjaa: Kirjan luvut ja kappaleet ovat valittavissa oikeassa ylälaidassa. Näet sisällysluettelossa tummennettuna kappaleen, jossa sillä hetkellä olet. Kun klikkaat toisen luvun nimeä, näet siinä luvussa olevat kappaleet avoinna. Voit tarkastella lukujen sisältöä ennen kuin valitset, mihin kappaleeseen siirryt. Kappaleissa on välilehtinä Lue kirjaa (Opintoverkon kustantama sisältö), Keskustelut, Opettajan lisäämät aineistot ja Tiedostot ja tehtävät. Lue kirjaa -kohdassa opiskelija näkee saman sisällön kuin on Opintoverkon painetuissa kirjoissa plus linkitykset verkkomateriaaleihin. Osa sähköisessä kirjoissa olevista kuvista on eri kuvia kuin painetuissa kirjoissa, mutta kuvat ovat samasta aiheesta. Keskustelut kohdassa opettaja ja opiskelijat voivat aloittaa keskusteluja eri aiheista. Keskustelunavaukseen voi liittää kuvan. Keskustelukommenteihin voi ilmentää saman- tai erimielisyyttään "peukuttamalla" sosiaalisen median ohjelmien tapaan.

Ohjeita kirjan ostamiseen

Maksut Visa, Visa Electron tai MasterCard-korteilla

Maksunvälityspalvelun toteuttajana ja maksupalveluntarjoajana toimii Paytrail Oyj (2122839-7) yhteistyössä suomalaisten pankkien ja luottolaitosten kanssa. Visa, Visa Electron tai MasterCard-korteilla tehtävissä maksuissa Paytrail Oyj näkyy maksun saajana korttilaskulla ja välittää maksun kauppiaalle. Paytrail Oyj:llä on maksulaitoksen toimilupa.

Paytrail Oyj, y-tunnus: 2122839-7
Innova 2
Lutakonaukio 7
40100 Jyväskylä
Puhelin: 0207 181830

Verkkopankit

Verkkopankkimaksamiseen liittyvän maksunvälityspalvelun toteuttaa Paytrail Oyj (2122839-7) yhteistyössä suomalaisten pankkien ja luottolaitosten kanssa. Käyttäjän kannalta palvelu toimii aivan kuten perinteinen verkkomaksaminenkin.

Kuinka pitkään Digioppikirjan lukuoikeus on voimassa?

Digioppikirjan ostajalle taataan neljän vuoden käyttöoikeus. Tällöin ostettu kirja on käytettävissä myös ylioppilaskirjoituksissa. Digioppikirjan lukuoikeus on pysyvä (muutos aiempiin ehtoihin). Internetin luonteesta johtuen ei voida luvata "ikuista" käyttöoikeutta. Kirjat ja lukuoikeudet eivät kuitenkaan poistu neljän vuoden kuluttua, vaan kirjan ostanut voi palata kirjojen pariin myöhemminkin. Tarkemmin lukuoikeudet on kuvattu käyttäjäehdoissa, jotka hyväksytään palveluun kirjauduttaessa.

Kuinka opiskelja ostaa Digioppikirjan?

Opiskelijan tulee rekisteröityä Digioppikirja-palveluun voidakseen ostaa Digioppikirjoja. Kun opiskelija on kirjautunut sisään palveluun, hän voi ostaa lukuoikeuden Opintoverkon kustantamaan sähköiseen kirjaa. Lukuoikeus ostetaan maksamalla ostettu kirja verkkopankkimaksulla Paytrail-ohjelmalla. Lukuoikeus kirjaan syntyy heti maksun jälkeen, ja koulun omassa kirjassa opiskelija voi keskustella heti kun opettaja on liittänyt opiskelijan kirjassa olevaan ryhmään.

Kuinka opiskelija voi ostaa koulun oman version Digioppikirjasta?

Kun opiskelija on kirjautunut sisään Digioppikirja-palveluun, hän näkee kohdan Kirjat välilehdellä valinnan Koulun omat kirjat. Opiskelija näkee Koulun omissa kirjoissa koululle räätälöidyt kirjat vain, jos hän on valinnut kohdassa Omat tiedot koulunsa.

Miten opettaja voi liittää opiskelijan koulun omaan kirjaan?

Opiskelijan tulee rekisteröityä Digioppikirja-palveluun. Kun koululle on nimetty oma kirja, opettaja on siinä ylläpitäjänä ja hän voi muokata kirjassa olevia ryhmiä. Opettaja tarvittaessa luo oikean ryhmän (tietyn jakson ryhmä), klikkaa ryhmän kohdalla Muokkaa-painiketta ja liittää koulun opiskelijoiksi rekisteröityneistä opiskelijoista oikeat henkilöt ryhmään.

Miten opettaja voi liittää koulun omaan Digioppikirjaan opiskelijan, joka on ostanut painetun kirjan?

Opettaja voi toimia samalla tavalla kuin aiemmassa kohdassa. Opiskelija, jonka opettaja liittää kirjaan ilman että opiskelija ei ole ostanut sähköistä kirjaa, ei näe kirjan sisältöosaa (koska hänellä se on painetussa oppikirjassa)

Jos sama kurssi toistuu koulussa monta kertaa, tulee opettajalle monta eri kopiota samasta sähköisesta kurssikirjasta?

Opettaja voi käyttää vain yhtä ja samaa kurssikirjaa ryhmänsä kanssa. Kun koululle on perustettu esimerkiksi uskonnon 1. kurssin kirja, opettaja voi perustaa koulun omaan kirjaan ryhmiä. Ryhmä tarkoittaa esimerkiksi tietyn jakson aikana toteutettavaa kurssia "Koulun x uskonnon 1 kurssi jaksolla 2". Opettaja voi liittää kyseisellä jaksolla kurssia opiskelevat kirjan tähän ryhmään, jolloin tämän ryhmän keskustelut ja tehtävänpalautukset näkyvat vain tälle ryhmälle. Jos kurssi toteutuu uudelleen heti seuraavalla jaksolla, opettaja voi perustaa kirjaan ryhmän "Koulun x uskonnon kurssi 1. kurssi jaksolla 3". Vanhoja ryhmiä (=keskusteluja) ei tarvitse tuhota, vaan opiskelija voi palata niihin myöhemmin.

Tekniset vaatimukset

Opintoverkon Digioppikirja-palvelu toimii parhaiten selaimilla Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Apple Safari ja Microsoft Internet Explorerin versiolla 9 ja sitä uudemmilla. Vanhemmilla versioilla saattaa esiintyä häiriöitä. Palvelun käyttö edellyttää nettiyhteyttä päätelaitteelta (esim. puhelin).

Tarina Digioppikirjojen taustalla

Opintoverkko Oy on julkaissut painettuja oppikirjoja vuodesta 2002. Sähköinen oppimateriaali on ollut koulujen tulevaisuuden suunnitelmissa jo vuosia.

Opintoverkko tuotti painettujen oppikirjojensa pohjalta e-kirjan talvella 2013 (myynnissä Elisa kirjoissa). E-kirjan valmistuttua pohdintaa herätti se, voisiko kirjaa mitenkään saada käyttöön myös Windows-tableteille ja puhelimille. E-kirjapalvelut tukevat Suomessa tällä hetkellä vain Android- ja Apple-käyttöjärjestelmiä. Samaan aikaan html5-pohjaiset julkaisualustat ovat tulleet markkinoille eri lehtien digilehdissä. Päädyimme kehittämään e-kirjojen ohella uutta laiteriippumatonta järjestelmää, jotta sähköisiä kirjoja voisi lukea millä tahansa internet-yhteydessä olevalla laitteella. Kehitystyö johti tähän uuteen ohjelmaan, jonka kautta sähköisiä kirjoja myydään.

Palvelulle tarvittiin nimi. Nämä eivät ole e-kirjoja, joten kirjojen nimen tuli olla e-kirjoista erottuva. Palvelulle keksittiin nimi Digioppikirja, ja tähän tarkoitukseen varattiin osoitteet www.digioppikirja.fi ja www.digioppikirjat.fi. Myös muut kustantajat ovat käyttäneet myöhemmin julkaistavista html5-pohjaisista oppimateriaaleistaan nimitystä digikirja.

Miten Digioppikirjaa käytetään?

Digioppikirja on internet-yhteyden kautta käytettävä oppikirja. Voit käyttää kirjaa tietokoneella, tabletilla tai puhelimella, jossa on internet-yhteys ja riittävän iso näyttö Palvelu toimii kaikkien käyttöjärjelmien (Windows, Apple, Android jne) laitteilla, mutta jotkut toiminnot toimivat eri tavoilla eri laitteilla. Tärkein, eli kirjan käyttö ja lukeminen, onnistuu kaikilla laitteilla.

Opintoverkon Digioppikirja-palvelu toimii parhaiten selaimilla Google Chrome, Mozilla Firefox, Opera, Apple Safari ja Microsoft Internet Explorerin versiolla 9 ja sitä uudemmilla.

Miksi palveluun pitää rekisteröityä?

Digioppikirja on sähköinen kirja, jonka käyttäjä ostaa. Maksu ei tapahdu kirjan ostamisen yhteydessä, vaan kirjan oston yhteydessä käyttäjän ilmoittamaan sähköpostiin lähtee lasku. Palvelun tarjoajan täytyy tietää, kuka kirjan ostaja (=laskun saaja) on. Tämän vuoksi palveluun ensin rekisteröidytään henkilökohtaisella tunnuksella (Gmail- tai Facebook-tili), ja tämän jälkeen palvelusta voi ostaa kirjoja. Väärien tietojen antaminen on kiellettyä.

Miksi rekisteröityminen tapahtuu Gmail-tilin tai Facebookin kautta?

Gmail-tili ja Facebook ovat molemmat hyvin yleisiä palveluita, joihin voi luoda tilin ilmaiseksi. Tämän vuoksi olemme pitäneet niitä sopivina tunnistautumisvälineinä. Digioppikirjat-palvelun käyttäminen ei pakota käyttämään Gmail-sähköpostia tai Facebookia, mutta käyttäjällä tulee olla tili näissä palveluissa.

Mitä tietoja Digioppikirja kerää käyttäjästä?

Tietojen keruu on selvitetty palvelun henkilötietorekisterin rekisteriselosteessa.

Miksi rekisteröitymisvaiheessa saatetaan ilmoittaa, että sovellus Digioppikirja haluaa käyttää kaverilistaasi?

Sosiaalisen median ohjelmat keräävät tietoja käyttäjistään. Gmailin ja Facebookin kannalta Digioppikirja on yksi sovellus, johon tunnistaudutaan näillä tileillä, Digioppikirjat eivät kerää tietoja kaverilistoista tai muistakaan käyttäjän sosiaalisen median käytöistä.

Voiko palveluun rekisteröityä, vaikka ei nyt osta kirjaa?

Palveluun voi rekisteröityä, vaikka ei ostaisi kirjaa. Tällöin voi käyttää kirjojen demopalveluja ja mahdollisesti myöhemmin käyttöön tulevia ilmaisia Digikirjapalveluita. Jos myöhemmin ostaa digioppikirjoja, on tunnus myös tähän tällöin valmiina.